Selo Miroč


                                                            Selo Miroč


      Na severozapadnom delu Miročke visoravni na uzvišici koju okružuju izvorišta rečica  Gradašnica ,Golubinjska reka ,Ravna reka ,Buljevica i Valja Mare , smešteno je prelepo selo Miroč koje je ime  dobilo po istoimenoj planini Miroč na kojoj se nalazi.
     Miroč ili Miročevo (kako glasi prvobitni naziv sela) osnovano je , zvanično 1869.g. što potvrđuje pismo episkopa iz Negotina Konzistorijumu da je , selo Miročevo veliko 54 domova i isto toliko poreskih glava u “Konkškripciji ,,.
     Selo Miroč se na ovoj lokaciji  pominje i u dekretu Obrenovića iz 1872 godine .
    Preci sadašnjih stanovnika Miroča naseljavaju se 1880.g. a među prvima su porodice iz Popovice ispod Deli Jovana i tri brata sa svoja dva sina iz Ovčepolja u  Makedoniji .
     Prema popisu iz 1932.g. selo Miroč ima 584 stanovnika sa 120 domaćinstva .
    Danas je selo Miroč živopisno selo sa modernom infrastrukturom , saobraćajno povezano asvaltnim putem dužine oko 12 kilometara sa Đerdapskom klisurom i nešto lošijim neasvaltiranim putem dužine oko 17 km , sa Brzom-Palankom odnosno saobraćajnicom Kladovo-Negotin .
    Selo Miroč prema popisu iz 2002.g. ima oko 153 domačinstva i oko 406 stanovnika i naseljeno je velikim delom srpskim stanovništvom 98,76 % , od tog broja skoro polovina je na privremenom   radu u zemljama članicama “Evropske Unije”.
       Selo Miroč ima inzvanredne uslove za razvoj turizma a naročito Seoskog turizma zahvaljujući bogatstvu i lepoti planinskih pejsaža i miru koji nićim nije ugrožen .
       Zbog svog položaja može se nazvati vazdušnom banjom i pravim mestom za odmor , okružuju ga velike površine Bukove i Hrastove šume bogate florom i faunom , stoletnih šuma više nema jer se u prošlim decenijama nije vodila naročita briga oko seče i očuvanju šuma na Miroču , ali stvari idu na bolje .
      Na Miroču do sada evidentirano je 1300 vrsta lekovitog bilja , šume su bogate sitnom i krupnom divljači ,ekosistem Miroča je očuvan jer u blizini nema nijednog zagađivaća .
      Selo Miroč i planina Miroč pruža mogučnost proizvodnje pre svega zdrave i ekološki čiste hrane , kako voća i povrča , tako i mleka i mlečnih prerađevina ,  isto tako i proizvodnje u oblasti stočarstva .
      Da samo podsetim one koji još uvek nisu čuli da se na Miroču pravi nadaleko poznati  Miročki bareni sir ,Izvara ,Kačamak , Proja i mnoga druga jela koja su se  spremala još doba naših pra , pra deodova .
     U prošlosti , ime Miroča je velikim slovima upisano u istoriji i arheologiji , ovde se nalazio stari rimski grad ,,GERULATIS “ mesto ukrštanje i spajanja raznih kultura i naroda istoka i zapada .
    U samom centru sela nalazi se čuveni bunar Kraljevića Marka , za koji su vezane mnoge legende , ono što se danas sa sigurnošču može tvrditi to je da i u najtežim sušnim godinama ovaj bunar nije presušio.
       Selo Miroč je od vajkada bio mesto ukrštanja raznih puteva , naroda i kultura i večita enigma za svokog koje prolazio ovim krajevima .

Selo Miroč

7 коментара:

 1. Анониман16. март 2012. 19:54

  Jedno od najlepsih sela u ovom kraju.....

  ОдговориИзбриши
 2. Анониман17. март 2012. 07:58

  Definitivno .............

  ОдговориИзбриши
 3. Анониман23. јун 2012. 09:28

  MIROC JE VRH VRHOVA,KRASI GA PREKRASNA PRIRODA I DOBRI PLEMENITI I VEOMA GOSTOPRIMLJIVI LJUDI.

  ОдговориИзбриши
 4. Анониман24. март 2014. 10:41

  ja bih bas volela da vidim i obidjem to mesto i okolinu. Jel ima, jel neko zna da li neko iznajmljuje sobe?

  ОдговориИзбриши
 5. Dolaskom na Miroč i u selo Miroč doživljavate prelepu prirodu, prošlost i veoma dobre ljude. Nažalost ljudska gramzivost i profit uništavaju šume u kojima su mnoga drveća prave relikvije, a stanje u ovakvoj državi primorava stanovništvo da odlazi i iseljava ne na privremeni rad ( socijalistička parola ) nego trajno.
  Nikolić Dragan

  ОдговориИзбриши
 6. Juce 11.04.2017.g. na TV Pink bila je prelepa emisija o planini i selu Miroc. Tu se pojavila i informacija o tome da je prvi ucitelj u tom selu bio Jovan Jakovljevic sto je meni i mojim rodjacima odavno poznata cijenica. Planiramo da u narednim danima posle Uskrsa posetimo to lepo mesto i na taj nacin se zahvalimo nasem dedi sto je uspeo krajem XIX veka u teskim uslovima da zavrsi uciteljsku skolu i tako svima nama nejgovim potomcima omoguci bolju i kvalitetniju buducnost a njegov rad kao ucitelja u selu Miroc je i njegovim stanovnicima doneo mnogo toga pozitivnog i pomogao im da napreduju u svim oblastima zivota.

  Voleli bi smo da posetimo i skolu u selu Miroc, pa ako ima nekih mogucnosti za kontakt i konsultacije evo mog telefona: 063/202031

  ОдговориИзбриши